TOTBİD Dergisi

TOTBİD Dergisi

2014, Cilt 13, Sayı, 6     (Sayfalar: 520-524)

Sanal dünyada gerçek eğitim fırsatları

Mohamed Sukeik 1, Fatih Küçükdurmaz 2-3

1 Specialist Registrar, The Royal London Hospital, Whitechapel, London, E11BB, UK
2 Post Doc Research Fellow, Hip & Knee Arthroplasty, The Rothman Institute at Thomas Jefferson University, Department of Orthopaedic Research, Philadelphia, PA, USA
3 Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, İstanbul

DOI: 10.14292/totbid.dergisi.2014.65
Görüntüleme: 501
 - 
İndirme : 268

İnternette literatür veya benzeri mesleki bilgilere ulaşmak için arama yapmak pek çok doktor için günlük pratiğinin bir parçası haline gelmiştir. İnternetin doğası gereği arama sonuçlarındaki doğru ve kaliteli şekilde sunulmuş bilgiye ulaşmak son derece zaman kaybettirici hatta yıldırıcı olabilmektedir.

Daha etkin arama yapmak bazı arama tekniklerinin öğrenilmesi ile mümkün olabilir. Bir başka önemli konu da aramanın yapılabileceği farklı veya kısmen örtüşen veritabanlarını tarayan farklı arama motorlarının bilinmesidir. Bunların önde gelenleri Pubmed, Cochrane, EMBASE, Scopus ve Google Akademik`tir. Çoğu zaman kapsamlı bir arama yapmak için Pubmed, EMBASE ve Cochrane aramalarının birleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu arama motorlarının bazıları tarafından hiç kapsanmayan ancak kapsamlı bir aramanın önemli bir unsuru olan ve `gri literatür` denilen başka bir veritabanı daha vardır.

Hekimlerin, özellikle de akademisyen olan veya olmayı hedefleyenlerin etkin ve kapsamlı bir arama yapabilmek için bütün bu konularda eğitim alması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu derlemede yukarıda bahsi geçen arama motorları ve bazı özellikleri hakkında genel bilgiler verilmektedir.

Anahtar Kelimeler : internet; veritabanı; arama teknikleri; eğitim